feadship_-_hr_2016_-_035.jpg

Studenten

Leertrajecten om het uiterste uit jezelf te halen

Stages

Een stage is belangrijk om een goed beeld te krijgen van een bepaald beroep en aan te voelen hoe het is om te werken. Een stage geeft je de mogelijkheid om een volgende stap in de goede richting te bepalen. Bij alle Feadship-bedrijven bieden we je de kans om een kijkje in de keuken te nemen en op die manier jou een richting te bieden.

Topsector Water Studiebeurs

Feadship sponsort dit jaar in samenwerking met Netherlands Maritime Technology de Topsector Water Studiebeurs. Studeer je aan het HMC in Amsterdam? Kijk dan verder voor de voorwaarden en meld je aan voor 16 december.

NMT-Fly_Meubel-S-InterieurHMCnw2

Oriëntatiestages

Indien je als leerling nog geen beroepskeuze hebt kunnen maken, is er de oriëntatiestage. Bovendien is de oriëntatiestage heel geschikt om nader kennis te maken met het beroep/vakgebied en met werken in het algemeen. De stage bestaat zowel uit passief meewerken (meelopen, rondkijken, vragen stellen, observeren, inzichten verkrijgen) als actief meewerken (deelnemen en oefenen, initiatief nemen). De stageperiode duurt in de meeste gevallen niet langer dan twee weken.

Voorbereidend middelbaar beroeps onderwijs (vmbo)

Voor de praktische leerweg van het vmbo vormt de stage een belangrijk onderdeel. Je krijgt via de stage een beeld van een bepaald beroep en merkt hoe het is om te werken. Verder oefen je bepaalde sociale vaardigheden en krijg je meer inzicht in het eigen kunnen. Na het behalen van het vmbo-diploma kun je een opleiding op mbo-niveau gaan volgen.

Niemand wordt als vakman geboren.
ontwikkelingsmogelijkheden

Middelbaar beroeps onderwijs (mbo)

Ook op het mbo vormt de stage een belangrijk onderdeel van de opleiding. De stages variëren van een oriëntatiestage in het eerste jaar tot een meewerkstage in het laatste jaar. Als mbo-leerling moet je stage lopen bij een erkend leerbedrijf. Het mbo kent twee verschillende leerwegen: De beroeps opleidende leerweg (bol) en de beroeps begeleidende leerweg (bbl).

Beroeps opleidende leerweg (bol)

Je gaat in principe vijf dagen per week naar school. De stage vormt 20% van de totale opleidingstijd.

Beroeps begeleidende leerweg (bbl)

Ben je tussen de 16 en 23 jaar oud en heb je minimaal een afgeronde vmbo-kaderopleiding of een afgeronde vmbo-basisopleiding, dan kom je in aanmerking voor een bbl-plek. Hier wordt minimaal 60% van de tijd besteed aan het krijgen van praktijkervaring. Je werkt vier dagen in de week en volgt één keer per week de bbl-opleiding in het bedrijfsopleidingscentrum (boc). De boc’s werken samen met een roc. Je krijgt een dienstverband in de vorm van een leerarbeidsovereenkomst. Op de werf word je begeleid door een gekwalificeerde praktijkopleider. Hij is verantwoordelijk voor het effectief coachen, begeleiden en beoordelen, en voor de afstemming met de docent. Alle kosten voor theorie, lesboeken en examens worden vergoed door de werkgever.

Hoger beroeps onderwijs (hbo)

Als hbo-student moet je tijdens de opleiding meerdere stages lopen. De opleiding wordt afgesloten door middel van een afstudeerstage.

Wetenschappelijk onderwijs (wo)

Als wo-student hoef je meestal geen stage te lopen, maar kun je daar wel voor kiezen. Je leert veel theorieën over hoe het er in de praktijk aan toe zou moeten gaan en je zou dit kunnen aantonen door middel van een onderzoeksstage. Sinds de invoering van het bama- (bachelor/master) systeem komt het vaker voor dat studenten een onderzoeksstage doen in hun laatste jaar.