Sam

Sam

  • Functie: Bbl-leerling Constructiewerker
  • Feadship Hero sinds: 2019
  • Vakgebied: Constructie/ Maritieme Techniek

Sam

  • Functie: Bbl-leerling Constructiewerker
  • Feadship Hero sinds: 2019
  • Vakgebied: Constructie/ Maritieme Techniek

Sam (18) uit Alphen a/d Rijn doet de BBL-opleiding Constructiewerker bij Koninklijke De Vries Scheepsbouw in Aalsmeer op de afdeling Werktuigbouw. Op het vmbo zat ik bij Jarno in de klas. “Dat is een vriend die al hier werkte. Ik vroeg of ik een keer mocht komen kijken. Al die boten: ik vond het wel gaaf. Ik was een beetje klaar met school en wilde werken. Zo ben ik hier terecht gekomen.”

“Ik mag steeds meer zelf bepalen”

“Niet dat ik vroeger elke zaterdag in een schuurtje aan mijn scooter sleutelde. Maar met mijn vader werkten we met een hele vriendengroep aan een oud pand. We knapten het op. Werken met metaal sprak me het meest aan. Die grote jachten ook. Ik zag ze als ze over de Rijn door Alphen kwamen. Mijn vader kwam voor zijn werk wel bij Royal Van Lent op Kaag, dus wist ik dat het Feadships waren.”

“Mijn takenpakket is best uitgebreid. Op bouwnummer 708 maakte ik opbergvakken onder de vloer. Nu zit ik bij de monteurs in de achterpiek. Dat is het achterste gedeelte van de boot met de technische ruimtes. Het is er best breed.”

“Ik ben begonnen met leidingen buigen, leidingen maken, inmeten en bedenken hoe ze uiteindelijk moeten lopen in het jacht. Dat mag je gedurende de opleiding steeds meer zelf bepalen en optimaliseren. Natuurlijk werk je met een tekening, maar als je denkt dat het beter kan, dan zeg je het. Iedereen staat altijd open voor verbeteringen. Het is ook wel leuk dat ik er steeds meer inzicht in krijg.”

“Mijn vrienden? Die vinden dat ik gaaf werk heb. Toevallig zaten we laatst op een terrasje langs de Rijn – Jarno was er ook bij - toen er een Feadship passeerde. Dat is natuurlijk cool. De eerste vraag is altijd: ‘hoeveel kost het?’ Verder willen ze precies weten wat er allemaal op zit. Waterscooters enzo. Helaas mag ik er niet heel veel over vertellen, maar dan merk ik ineens dat ik echt al heel veel weet.”


Gerelateerde vacatures

Inbedrijfsteller

Makkum
De Vries Makkum
mbo

Voorman Werktuigbouw

Aalsmeer
De Vries Aalsmeer
mbo

Inbedrijfsteller

Makkum
De Vries Makkum
mbo

Voorman Werktuigbouw

Aalsmeer
De Vries Aalsmeer
mbo

Meer verhalen