5780-to-20180516-afbeelding-1

Eerste paal voor tweede hal in Makkum

Na maanden van zorgvuldige voorbereiding is op de werf van De Vries Scheepsbouw Makkum de eerste paal geslagen voor een nieuwe, tweede dokhal. De ceremoniële handeling werd verricht door Tom de Vries, Managing Director De Vries Groep. De werf koestert haar banden met Makkum en de regio. Buren, wethouders van Súdwest-Fryslân en vele andere relaties waren dan ook uitgenodigd om het glas te heffen.

Fasegewijs

De uitbreiding van De Vries Scheepsbouw Makkum verloopt fasegewijs. Eerst wordt de dokhal gebouwd. Deze is gereed in het najaar van 2019. De bouw van nieuwe kantoren en werkplaatsen volgt later. “Als familiebedrijf bouwen we niet voor het volgende kwartaal, maar voor de volgende generatie,” zegt directeur Sijbrand de Vries. “Een belangrijke, grote investering zoals deze helpt de toekomst veiligstellen. Met onze goed gevulde orderportefeuille durven we deze stap te nemen.

Ruimer

Alhoewel de nieuwe hal kleiner is dan de bestaande, wordt het dok ruimer. “Hiermee,” zegt Sijbrand de Vries, “komen we tegemoet aan de vraag naar grotere jachten.” De nieuwe kantoren en werkplaatsen komen tussen beide dokhallen. Twee karakteristieke gebouwen blijven bewaard: It Strânhûs (uit de 70-er jaren) en een voormalige interieurwerkplaats. Deze werkplaats herinnert aan de beginperiode van de werf en wordt in oude glorie hersteld.

Werkgelegenheid

Met een tweede dokhal kan er aan twee jachten tegelijkertijd gebouwd worden. Dit betekent meer continuïteit voor de werf. Schilders, pijpfitters, engineers; zij werken in verschillende stadia aan een jacht. Als de pijpfitter klaar is op het ene jacht, kan hij straks verder op het andere. Dat zorgt ook voor meer werkgelegenheid; het aantal vaste banen (gemeten in fte) gaat van 300 naar plusminus 375. “Daarnaast,” zegt De Vries, “gaat de werf een groter beroep doen op toeleveranciers uit de regio.”

De uitbreiding van de werf in feiten en cijfers

  • Dokhal A (bestaand): 182 x 37 meter, 28 meter hoog
  • Droogdok: 120 x 19 meter, 7 meter diep
  • Dokhal B (nieuw): 166 x 37 meter, 28 meter hoog
  • Droogdok: 140 x 21.5 meter, 8 meter diep
  • Werkplaatsen: van 8000 m2 naar 10.000 m2
  • Kantoren: van 3.500 m2naar 4.500 m2
  • Medewerkers: van 300 naar 375 fte
  • Parkeren: 375 parkeerplaatsen 

Terug naar nieuws overzicht