jan_van_leeuwen1.jpg

Jan en Feadship zijn elkaar al 50 jaar lang trouw

Jan van Leeuwen. Vanaf zijn 15e werkt hij bij de organisatie en inmiddels is hij 65 jaar oud. Dat betekent dat hij maar liefst 50 jaar bij ons in dienst is en daar zijn wij trots op.

Geboren en getogen in Aalsmeer raakte Jan in aanmerking met scheepswerf 'De Vlijt'. Dit was voorheen de naam van onze afbouwwerf in Aalsmeer; Koninklijke De Vries Scheepsbouw. Als leerling Bankwerkerij op de Lagere Technische School begon hij zijn loopbaan bij de organisatie. Inmiddels heeft Jan veel van de organisatie gezien en een hoop geleerd. Op de afdeling Bankwerkerij groeide hij door als Voorman naar Afdelingshoofd en momenteel is hij Afdelingsspecialist. Ook verzorgt Jan de rondleidingen voor scholieren op de werf.

Wij stelden Jan een aantal vragen over 50 jaar trouwe dienst bij Feadship...

Wat is de voornaamste reden geweest om 50 jaar voor Feadship te werken?
"In de eerste instantie zijn de jachten de reden geweest om te solliciteren. Daarnaast is er een hoop mogelijk binnen de organisatie qua doorgroeimogelijkheden en scholing. Hierdoor bleef mijn werk leuk en uitdagend. Ik heb het altijd naar mijn zin gehad en er zijn veel dingen goed geregeld. Dat alles, maakt het een fijne organisatie om voor te werken."

Wat is er in 50 jaar het meest veranderd binnen de organisatie?
"
Vroeger was de organisatie een stuk kleiner. Er zijn bijvoorbeeld veel dochterondernemingen bijgekomen! En wat leuk is, is dat ik ruim honderd projecten meegemaakt heb. We werken met projectnummers. De jachten die destijds gebouwd werden, toen ik hier kwam werken, waren de Monara II en Din-Dina III (zie: afbeelding hieronder). Dit was projectnummer 597. Momenteel zijn we al voorbij project 700. Dat wil dus zeggen dat ik aan ruim 100 jachten heb meegewerkt. En naast deze 100 jachten heb ik ook nog eens drie directies overleefd!"

Als je Feadship in twee woorden kunt omschrijven, welke woorden komen dan als eerst in je op?
"Kwaliteit en trots. Je werkt met de mooiste en beste materialen / machines. Samen met je collega's werk je zo'n drie jaar naar een eindresultaat toe. Vanaf een aantal weken voor het tewaterlatingsfeest zie je het jacht pas echt veranderen; het jacht wordt mooi gemaakt en een nieuw Feadship-jacht is klaar. Tijdens het tewaterlatingsfeest is het jacht door alle collega’s te bewonderen en proosten we op weer een nieuwe mijlpaal die we met z’n alle bereikt hebben."

En gaan we door tot de 100 jaar of...?
"Haha, nee helaas. Eind mei 2019 ga ik met pensioen. Sinds mijn 16e heb ik al een boot, momenteel een zeiljacht, en hier wil ik meer van genieten samen met mijn vrouw. De passie voor jachten heb ik al van jongs af aan en dat heb ik nog steeds. In plaats van de jachten op de werf, ben ik dus straks meer te vinden op mijn eigen zeiljacht. Varen richting Terschelling, de Oostzee... we zien wel. In ieder geval lekker genieten!"

Terug naar nieuws overzicht