Op donderdag 2 juni jl. hebben 60 vmbo-leerlingen uit Aalsmeer en omgeving de werf van Koninklijke De Vries Scheepsbouw Aalsmeer bezocht. Zij maakten kennis met diverse beroepen binnen Feadship door zélf de handen uit de mouwen te steken! De reacties waren positief en een aantal van hen gaan we zeker terugzien!

Alles mag je worden, behalve ongelukkig. Beloofd?

Dit was het thema van ‘vmbo on stage’: een dag voor leerlingen die zich oriënteren op beroepen.

Na het welkomstwoord en introductie gingen de leerlingen in groepjes de werf op voor een rondleiding. Daarna vervolgde ze hun ‘stage’ op de afdelingen.

Metaalbewerking

De potentiële pijpfitters, loodgieters en monteurs bezochten de WTB-afdeling en de Bankwerkerij. Onze vakspecialisten zorgden ervoor dat de leerlingen een goed gevuld programma hadden. Direct gingen ze aan de slag met verschillende materialen, zoals rvs en aluminium waar een pennenbakje werd geassembleerd. De bewerkingen voor het maken van het werkstuk werden uitgevoerd met onder andere de schuurbandmachine, de kolomboor en de straalmachine. Onder begeleiding werden de onderdelen aan elkaar gelast en als finishing touch werd het werkstuk helemaal uniek door montage van hun eigen naam. Geprint door de 3D-printer.

Detailengineering

Op de afdeling Engineering kregen de leerlingen hulp bij het in elkaar puzzelen van een 3D-model van een jacht. Dit deden ze met het 3D-tekenprogramma Rhino. Als afsluiting hebben ze een uitleg gekregen over 3D-printen en hebben ze natuurlijk het zelf "ontworpen" 3D-model mee naar huis gekregen.

Jachtschilderen

De leerlingen die wilden kennismaken met het beroep Jachtschilderen hebben bewerkingen uitgevoerd aan ‘een houten bord’. Hiervoor hebben ze gewerkt met de schuurmachine en kennis gemaakt met een spuitpistool met bovenbeker. De afbeelding van een jacht is gelaserd door de meubelmakerij en door de leerlingen in zwarte kleurlak gespoten. Toen de lak droog was, moest er

geschuurd worden en kon ‘het bord’ afgelakt worden met blanke lak. Collega’s Ambro, Elisa, Jacco, Robin en Jeroen begeleiden de leerlingen met de werkzaamheden.

Interieur

Bij de Meubelmakers en Jachtinterieurbouwers hebben de leerlingen gewerkt aan een houten ‘telefoon-standaard’. Collega’s Bas en Wieteke droegen zorg voor uitleg en begeleiding bij de werkzaamheden. Ze gingen aan de slag met de hydraulische pers voor het verlijmen van het fineer, de bovenfrees voor het frezen van de contouren van het werkstuk en de laser voor het laseren van de tekst en de afbeelding van het jacht.

Meer nieuws