Elk jaar organiseert Feadship - Koninklijke De Vries Scheepsbouw 'Bouw een Bootje' voor basisschoolleerlingen van groep 7 (en 8). Dit jaar werden er drie edities georganiseerd; Leimuiden, Makkum en Aalsmeer/Kudelstaart. Op deze manier laat de organisatie jongeren kennismaken met de jachtbouw en ervaren ze wat vakmanschap inhoudt. De kinderen bouwen in teams hun eigen Grundel. Na het bouwen worden deze boten versierd en te water gelaten voor een estafetterace. En dat gaat er niet geheel zonder spetters aan toe!

Botenbouwers in de dop

De afbouwwerven van Koninklijke De Vries Scheepsbouw zijn gevestigd in Makkum en Aalsmeer. De Bouw een Bootje-evenementen worden in deze regio's georganiseerd om jongeren enthousiast te maken voor een technisch beroep met oog op potentiële medewerkers voor de toekomst. Japke van Groning, hoofd bedrijfsopleidingscentrum van De Vries Scheepsbouw Makkum: „We hopen dat meer bedrijven dit soort dagen gaan organiseren. Je gunt ieder kind zo’n dag. Misschien ontdekt iemand hier dat hij echt goed is in met zijn handen werken.”

Bouwen, versieren en een estafetterace

Het enthousiasmeren voor de evenementen begon vooraf. Op de scholen werden alle kinderen goed voorbereid met een poster, een folder en een vlog over het evenement en de organisatie. De invulling van de drie edities was net iedere keer weer even iets anders. Wat wel overal hetzelfde was: stralende gezichten bij alle kinderen!

Leimuiden, 20 juni 2019

Om 8:30 uur werden de kinderen door Fedde & Femke ontvangen in zwembad De Kleine Oase. Ze namen nog een keer het programma door en er werd flink gejoeld om van start te gaan. In teams werden de kinderen geholpen door onze vakspecialisten van de afbouwwerf in Aalsmeer. Met een zonnetje en een klein spatje waren de bouwomstandigheden prima. Tijdens de estafetterace hielden de kinderen het niet droog; één boot was gezonken en één boot gekanteld. Maar dat mocht de pret niet drukken! Dennis van Haasteren, directeur Koninklijke De Vries Scheepsbouw: "De beste botenbouwers uit Leimuiden 2019 zijn de kinderen uit groep 7 van basisschool De Kleine Wereld!". Zij wonnen een grote beker en een rondleiding op de werf in Aalsmeer. Voor alle botenbouwers werden er bouwdiploma's en bidons uitgedeeld.

Makkum, 24 juni 2019

Zo'n 80 kinderen werden in Makkum verwelkomd in een grote hal door Sijbrand de Vries, directeur De Vries Scheepsbouw Makkum, en de bouwbegeleiders. Aan weerskanten stonden de skeletten van de Grundels al klaar. Nadat de t-shirts en naambadges werden uitgereikt, mochten de kinderen gaan bouwen. In Makkum kregen de basisschoolleerlingen ook een rondleiding over de werf en mochten ze een Feadship-sleutelhanger maken. Op de tewaterlating en de estafetterace moeten ze nog even wachten. Die vinden plaats tijdens de Makkumer Visserijdagen van 15 tot en met 17 augustus.

Aalsmeer, 27 juni 2019

In Aalsmeer is Bouw een Bootje onderdeel van de Kinderdag tijdens de WesteinderWaterWeek. Naast andere watersportactiviteiten op de Westeinderplassen krijgen kinderen de mogelijkheid om bootjes te bouwen op het Surfeiland in Aalsmeer. De burgemeester opende de kinderdag en er werd een nieuwe kinderburgemeester ingesteld. De confetti zorgde voor het startsein van deze dag. Huib de Vries schrijft op het familieforum Koninklijke De Vries Scheepsbouw: “Alweer het 9e jaar op rij dat we dit organiseren voor de kinderen. Het blijft geweldig om te zien hoeveel plezier de kinderen beleven aan het bouwen van bootjes”. De estafetterace zorgde voor veel bekijks op het Surfeiland. Met muziek, een zonnetje en een hoop kinderen langs de kant van het water was de sfeer geweldig. Ook hier worden de winnaars binnenkort uitgenodigd op de werf in Aalsmeer.

Benieuwd naar alle foto's?

Bekijk alle foto's van de evenementen op Facebook via de onderstaande links.

Meer nieuws