Niet vereist maar wel traditie, is dat de ceremonie van de kiellegging wordt gedaan door een dame. De maatregelen rondom COVID-19 maakten het voor de eigenaresse niet mogelijk om aanwezig te zijn. Dat was een bummer. Gelukkig was een goede stand-in snel gevonden. De WTB-afdeling heeft immers een vrouwelijke bbl-leerling!

Rooze (18 jaar) doet de driejarige MBO-opleiding allround constructiemedewerker niveau 3 aan het MBO Rijnland. “Op een opleidingenmarkt zag ik de stand van Royal Van Lent Shipyard; ik was meteen geïnteresseerd.” In september 2019 startte ze als leerling metaalbewerking op de afdeling WTB. Ze glundert: “Mijn praktijkbegeleider Gert Jan vroeg mij of ik de kiellegging wilde verzorgen voor BN822. Op dat moment wist ik nog niet wat er van mij verwacht werd.” Ze grapt: “Als Gert Jan iets vraagt, dan zeg ik altijd meteen ja. Ik kijk dan later wel wat ik eigenlijk moet doen.”

Vlammen

De kiellegging bleek best spannend. “Daarvoor zou het MAG-lasproces worden gebruikt,” legt Rooze uit. “Althans, daar gingen we vanuit. Een van mijn collega’s was daar net voor geslaagd. Samen hebben wij geoefend tot ik het voldoende onder de knie had. Ik moest het immers tijdens de kiellegging zelfstandig - en goed! - kunnen doen.” Op locatie bij NMC bleek echter dat Rooze een ander lasproces moest uitvoeren, namelijk elektrode lassen. “Tja,” zegt ze. “Dat had ik nog nooit gedaan.” Als vrouwelijke lasser wilde ze natuurlijk vlammen, dus besloot Rooze dat ze het dan maar ter plekke moest leren. En snel, voordat de gasten van de kiellegging zouden binnenkomen. Gert Jan: “Het werd een mooie las – ze mag er trots op zijn.”

Veel leuker

Lange tijd wist Rooze het zeker: ze werd jurist. Ze had bijna haar hele studiepad al uitgestippeld. Totdat ze een snuffelstage mocht lopen in een heel andere richting, in een garage. Rooze is namelijk gek op Harley Davidson en niet vies van sleutelen. Vergeten waren de wetboeken: “Techniek bleek nog veel leuker!” Haar bezoek aan een technische opleidingenbeurs, waar ze voor het eerst kennismaakte met Gert Jan (nu haar praktijkbegeleider) en Royal Van Lent Shipyard, wekte haar interesse. Geen autotechniek meer maar de opleiding tot allround constructiemedewerker leek haar het aller interessantst. Na een sollicitatiegesprek en rondleiding op de werkvloer was ze overtuigd en kon ze starten als bbl-leerling.

Veel praktijk

Rooze is in 2020 begonnen aan haar 2e jaar. Ze legt uit hoe haar week eruit ziet. “Als bbl-er ga ik één dag per week – op dinsdag - naar school voor de theorie. Op maandag, woensdag en vrijdag kijk en werk ik mee aan boord. In mijn eerste jaar mocht ik meelopen met Jan Bijl; een allround vakman die mij meenam in alle werkzaamheden. Super vond ik dat. Samen met studiegenoot Nick heb ik veel van hem geleerd.”

Hele pakket

Op donderdag werkt Rooze aan haar schoolopdrachten. “Dat doe ik in de werkplaats op de werf,” zegt ze. “Gert Jan begeleidt me.” Rooze lacht: “Hij maakt de werkstukken vaak wel wat uitdagender.” Gert Jan knikt: “Ik vind het belangrijk dat leerlingen het hele pakket meekrijgen. Dat Rooze ook leert problemen op te lossen. Wat als iets niet lukt of kan, wat doen je dan? Daarmee om kunnen gaan is in ons vak erg belangrijk. Net als je snel kunnen aanpassen als de situatie verandert.” Gert Jan beoordeelt Rooze’s werk dan ook in brede zin. Natuurlijk op de afwerking. En daarnaast op de aanpak. “Daar heeft ze veel meer aan,” weet hij. De werkstukken worden op het theoretische vlak beoordeeld door de leerkracht op school. Rooze legt uit: “Daar komen theorie en praktijk samen.”

Rooze is voorlopig nog niet klaar bij RVLS. Na haar driejarige opleiding wil ze verder met niveau 4. “Welke richting, dat weet ik nog niet precies.”

Meer nieuws