In 2018 begon Feadship aan een ingrijpende verbouwing van het klassieke motorjacht Istros. Met deze renovatie zou het jacht niet alleen haar klassieke uitstraling behouden maar ook voldoen aan de nieuwste standaarden.

Istros, heel toepasselijk Grieks voor inspiratie, was ten tijde van haar tewaterlating in 1954 al een opvallende verschijning als één van de grootste jachten ooit in Nederland gebouwd. Nu, in 2020, valt ze met name op door de duurzame manier waarop ze gerenoveerd is.

De oorspronkelijke romp is volledig gerestaureerd en voorzien van een nieuwe aluminium opbouw. Het interieur is gericht op familiegebruik en combineert moderne en klassieke elementen in een zonnige, Scandinavische stijl.

Voor de aandrijving wordt voor het eerst gebruik gemaakt van een door Lloyds goedgekeurde microturbine-generator. Een Feadship-waardige primeur: dit is nog ooit eerder op een jacht toegepast. De speciaal ontwikkelde 65kW turbine-generator werkt op diesel en levert gelijkstroom. Dit betekent dat het jacht via deze motor zelf in staat is de accu op te laden en zo iedereen aan boord van stroom te voorzien. Verder gebruikt de microturbine geen smeerolie waardoor de verontreiniging van de zee wordt beperkt.

Op deze manier is het slim gerenoveerde schip niet alleen schoner (en dus milieuvriendelijker), maar ook stiller en comfortabeler, terwijl het tegelijkertijd voldoet aan de huidige, strenge emissienormen in havens en kustwateren.

Vorige maand was ze in volle glorie te bewonderen tijdens haar proefvaarten op de Noordzee.

Wil je meer weten over onze collega’s en de werkzaamheden tijdens een Refit? Hou dan de website en de nieuwsbrief in de gaten, of kijk op www.werkenbijfeadship.nl voor vacatures en mogelijkheden.

Meer nieuws