Begin april hebben verschillende locaties binnen het Feadship-samenwerkingsverband meegewerkt aan het landelijk initiatief Girls’Day 2022, een dag die is bedoeld om meisjes kennis te laten maken met- én te enthousiasmeren voor de techniek. Samen met onze Feadship Heroes, vrouwelijke collega’s met een carrière binnen de maritieme techniek, lieten wij de deelnemende meiden van tussen de tien en vijftien jaar zien wat hun toekomstmogelijkheden zijn.

Uit onderzoek blijkt namelijk dat veel meiden nog steeds arts, advocaat, ondernemer of onderwijzeres willen worden. Stuk voor stuk uitdagende beroepen, maar het technische stukje mist. En dat terwijl de wereld nog nooit zo snel veranderde als nu, met name op technisch en digitaal gebied. We vinden het daarom enorm belangrijk dat meiden weten wat allemaal mogelijk is bij Feadship en dat ze alles kunnen bereiken, als ze maar de juiste mindset hebben.

Onze eigen Feadship-heroes begeleiden deze girls en lieten ze kennismaken met allerlei verschillende technieken die tijdens de bouw van een Feadship worden gebruikt, van ontwerpen tot lassen, van boren tot branden.Op deze manier kregen de geïnteresseerde meiden een prachtig kijkje achter de schermen.

Royal Van Lent Shipyard

Negentien meiden van het Teylingen College KTS bezochten de werf op Kaageiland, waar ze werden ontvangen door praktijkbegeleiders, collega’s en de leerlingen die een bbl-traject volgen. Na een mooie presentatie over wat het werken in dit vakgebied inhoudt, bezochten de meiden de timmerafdeling waar ze onder begeleiding de voet van hun waxinelichthouder mochten maken, van echt dekhout. Het hartje van waterleidingbuizen maakten ze op de metaalafdeling en iedereen was enorm trots op het eindresultaat.

Koninklijke De Vries Scheepsbouw Aalsmeer

In Aalsmeer ontving Koninklijke De Vries Scheepsbouw drieëntwintig meiden van het Ashram College in Nieuwkoop, uit de eerste en tweede klas vmbo. Naast een kijkje achter de schermen maakte de groep ook hun eigen pennenbakjes, die ze zelf mochten lassen en boren. Op de afdeling Engineering kregen de meiden te zien hoe een jacht er op 2D- en 3D-tekeningen uitziet, en als uitsmijter kregen ze ook nog hun eigen 3D-geprinte naam mee naar huis.

De Voogt Naval Architects

In Hoofddorp ontvingen we dertien meiden, die allemaal voor een technisch vakkenpaket hebben gekozen op de havo of het vwo. Na een gezamenlijke kick-off vertrok de groep voor een tour door het pand, waar onder andere de ontwerpafdeling liet zien hoe het ontwerpstation werkt. Later die dag kreeg de groep een opdracht waarbij de meiden een jacht moesten ontwerpen voor vrouwelijke bekendheden als Koningin Máxima, Chantal Janzen, Adele en Spiderwoman en we kunnen wel zeggen dat er behoorlijk wat talent in deze groep rondliep.

Al met al was het een geweldig leuke en vooral ook leerzame dag. Niet alleen voor de jonge meiden, maar ook voor onszelf. We hopen natuurlijk dat we ze hebben kunnen inspireren met ons mooie werk en dat we ze later weer terugzien in de maritieme techniek.

Meer nieuws