De eerste paal van het tweede deel van de nieuwe werkplaatsen bij De Vries Scheepsbouw Makkum is vandaag de grond ingedraaid door Leffert Miedema. Leffert viert dit jaar zijn gouden jubileum bij de werf en is daarom de aangewezen persoon om deze handeling te verrichten. Eind augustus neemt hij na een halve eeuw afscheid van de werf. ‘Met een dubbel gevoel,’ aldus Leffert ‘Ik vind mijn werk fantastisch en neem afscheid van een prachtig bedrijf maar ja, ergens moet je een punt zetten.’

Van Cascobouw naar 3D printing

Vijftig jaar geleden begon Leffert als leerling op de werf en maakte in die tijd kennis met scheepsbouw in de breedste zin van het woord. Zo bouwde hij casco’s maar deed ook leidingwerk en werkte mee aan de afbouw van jachten. Later maakte hij de overstap van de werkvloer naar kantoor. Vanuit zijn huidige functie als coördinator standaardisatie onderzoekt hij momenteel de mogelijkheden voor toepassingen met 3D-printing. Leffert geniet van het contact met de vele collega’s op de verschillende locaties van het familiebedrijf Koninklijke De Vries Scheepsbouw. “Samen een doel bereiken, dat is echt machtig,” aldus een enthousiaste Leffert.

Klaar voor de toekomst

De bouwer van superjachten is de komende jaren van werk verzekerd. Maar hoewel de flinke orderportefeuille reden geeft om de capaciteit te vergroten, wil de directie de toekomst van het familiebedrijf ook veiligstellen voor de komende generaties. Er wordt flink geïnvesteerd in de faciliteiten. Eind 2019 werd reeds een nieuwe dokhal en het eerste deel van de werkplaatsen opgeleverd. De tweede dokhal geeft meer flexibiliteit om aan meerdere jachten tegelijk te bouwen.

Werken en leren

De uitbreiding van de werf zorgt voor meer werkgelegenheid. Ook is het een mooie gelegenheid voor het BedrijfsOpleidingsCentrum om nieuwe leerlingen een vak te leren. Op dit moment zijn er 375 medewerkers in dienst. De werf heeft maar liefst 26 openstaande vacatures (óók voor BBL-leerlingen). Zie www.werkenbijfeadship.nl

Eerste paal – tweede fase

Nu volgt een tweede deel van de werkplaatsen met dezelfde afmetingen als het eerste deel, namelijk 72 bij 45 meter. Ook deze keer is de aannemer Jorritsma Bouw uit Bolsward. Deze tweede fase biedt straks onderdak aan de afdeling Timmer Interieur en de draaierij van afdeling RVS en Verspaning. Ook de grijpvoorraad van het magazijn verhuist naar het nieuw te bouwen pand dat strategisch tussen de beide hallen wordt gebouwd. De planning is dat halverwege maart wordt gestart met de fundering en dat eind oktober de werkplaatsen operationeel zijn. Op www.stranwei6.nl wordt de bouw in beeld gebracht.

Meer nieuws