In februari arriveerde er een bijzonder jacht in Makkum op de werf: Mira uit 1953. Een vondst van Sieger van Kampen van het BedrijfsOpleidingsCentrum (BOC), op Marktplaats. Een Feadship of niet? Dat was nog de vraag.
“Ik had een vermoeden, maar de verkoper had geen idee dat het een Feadship kon zijn.”
Op de kop getikt
Sieger is projectleider bij het BOC. “Al eerder kochten we een een klassieker op,” zegt hij. “Het biedt ons een unieke manier om stagiaires en zij-instromers vakkennis op te laten doen, terwijl ze een ‘eigen’ jacht opknappen en moderniseren. Ons vorige project is afgerond. We waren dus toe aan een nieuwe boot. Wél een Feadship, natuurlijk.”
Gestript
De projectleider spotte de advertentie op Marktplaats en stapte meteen in de auto. Bij de verkoper trof hij een gestripte boot aan. “Alle onderdelen lagen verspreid over het terrein en op de hooizolder,” vertelt hij. “Ik had een vermoeden, maar de verkoper had geen idee dat het een Feadship kon zijn.”
Nr 904
Samen met een collega kreeg Sieger toestemming om op het terrein te speuren naar aanknopingspunten. “Overal lagen dozen. In één vonden we een bouwplaatje van scheepswerf Witsen en Vis, begin 1950 een Feadship-werf. Op het plaatje stond het nummer 904. Dat was een belangrijke aanwijzing.” Enthousiast keerde Sieger naar de werf terug. “In een Feadship-naslagwerk vonden we foto’s van het jacht in volle glorie. Ik riep: ‘Dit moet ‘m zijn!’” Nu moesten ze nog het nummer en het jacht aan elkaar koppelen. De collega’s doken in de archieven. ‘Oom’ Huib de Vries – de onbezoldigd archivaris van familie De Vries – hielp een handje.
Gedoneerd
Even een beetje historie. In de beginjaren van Feadship (opgericht in 1949) werden Feadship-nummers alleen toegekend aan jachten die naar het buitenland gingen. “Ons houvast was Witsen en Vis, maar zij hadden nét hun archief gedoneerd aan de gemeente Alkmaar,” vertelt Sieger. “Gelukkig werkte de gemeente mee. De foto’s uit het archief kwamen overeen met de foto’s uit het naslagwerk. “Op één van de foto’s stond bovendien de naam van de eigenaar en het stempel 904. Bingo! Nu hadden we zekerheid: Mira was onze gouden Feadship-vondst.”
New York Boat Show
Mira is een Express Cruiser: het eerste exportproduct dat in een serie van 25 voor de Amerikaanse markt werd gebouwd. Dit jacht werd echter aangekocht door een Nederlandse jonkheer. De jonkheer ging ermee akkoord dat zijn Mira tentoongesteld werd op de New York Motor Boat Show in 1952, onder één voorwaarde: voor hem zou een nieuwe Mira gebouwd worden. Dit jacht kreeg bouwnummer 904 en werd in 1953 opgeleverd door Nicolaas Witsen en Vis uit Alkmaar. Die werf bestaat nog steeds – maar is geen onderdeel meer van Feadship.
Facelift
Dit jaar geven de studenten van het BOC Mira een Feadship-waardige facelift. Die betreft romp, opbouw, vloeren en techniek. Daarna… wordt het weer tijd voor een zoektocht op Marktplaats.
Express Cruiser Mira:
Lengte: 12,19 meter
Breedte: 2.60 meter
Romp: staal
Opbouw: hout (mahonie)