Techniek, design en creativiteit zijn de uitgangspunten waarop ik mijn keuzes heb gemaakt. Het past goed bij me én ik vind het leuk. Na de havo heb ik dan ook eerst de opleiding Goudsmeden/ondernemen en vervolgens Industrieel Product Ontwerpen (IPO) afgrond.

Toewerken naar een functioneel product

Technisch tekenen, materialen en productietechnieken zijn onderdelen van de veelzijdige studie IPO. Ik kon hier zowel mijn creativiteit als technisch inzicht in kwijt. Ik vond het belangrijk echt naar een functioneel product toe te werken. Met IPO dacht ik eerder te komen werken op een productontwikkelingsafdeling van bijvoorbeeld interieur (meubels) of sportartikelen (racefietsen). Dat ik in de luxe jachtbouw terecht zou komen, had ik niet verwacht.

Met het bootje langs de werf van Feadship

Ik kende Feadship al omdat wij een bootje hadden en ik regelmatig langs de werf in Kaag voer, waar je de jachten buiten kan zien liggen. Tijdens mijn zoektocht naar mijn eerste baan kwam ik -via de design- en engineering- vacatures- bij de functie van Feadship Trainee terecht. Het leerproces sprak me sowieso aan. En uiteraard de mogelijkheid om drie keer acht maanden mee te draaien op verschillende plekken binnen de organisatie.

Mensen die samenwerken om te komen tot een custom made jacht

Wat me vooral aanspreekt binnen Feadship is het vakmanschap: “al die mensen, al die verschillende vakmanschappen, die samenwerken tijdens het bouwen van een custom jacht”. Als product designer heb ik geen specifieke jachtbouwkennis, maar ik kijk wel met een ander oog naar een ontwerp of een technische tekening dan een scheepsbouwkundige. Ik denk dat dat mijn bijdrage is aan Feadship.

“Het traineeship ervaar ik als een hele mooie kans om het bedrijf te leren kennen en twee jaar lang ervaring op te doen”. Ilse de Vries, Feadship Trainee

Het traineeship is maatwerk

Ik ervaar het traineeship als een heel mooie kans om het bedrijf te leren kennen en twee jaar lang ervaring op te doen mét zicht op een baan die bij me past. Toen ik begon dacht ik dat er een vastgelegd programma zou zijn, maar dat is niet zo. Er wordt echt naar jou als persoon gekeken bij de invulling de opdrachten. Feadship denkt daar heel goed in mee. En dat maakt het heel persoonlijk. Uiteraard moet je jezelf wel proactief opstellen. Er kan heel veel, maar je moet dan natuurlijk wel laten weten wat je wil. Mijn persoonlijke doel is mij nu vakinhoudelijk ontwikkelen.

Op de werf bij de afdeling Engineering

Ik ben gestart op de werf in Aalsmeer op de afdeling Engineering Interieur. Daar heb ik geleerd hoe de verschillende disciplines invloed op elkaar hebben. Bij deze afdeling werken Interieur, Electra, Constructie, Werktuigbouw en Scheepstechnici samen om het jacht te bouwen. De tekeningen komen dan bij elkaar in één programma (teamcenter), waar je vervolgens ziet waar de knelpunten zitten. Bijvoorbeeld een deur die door de constructie loopt. Dat moet dan opgelost worden.

Bij het ontwerpbureau op de afdeling Design

Nu zit ik voor mijn tweede opdracht bij Studio De Voogt; de design afdeling van Feadship. Bij de werf zijn al een hoop dingen vastgesteld, en zijn de uitdagingen technischer van aard. Bij design liggen meer creatievere uitdagingen. Ik werk nu een exterieur voorstel uit voor een 500 GT jacht waarbij zo optimaal mogelijk gebruik moeten worden gemaakt van de ruimtes. Ik probeer de klassieke Feadship lijnen hierin terug te laten komen. Daarvoor heb ik héél veel Feadship jachten bekeken.

Een tewaterlating is een heel bijzonder moment

Er worden, in normale tijden, genoeg leuke borrels georganiseerd om je collega’s te leren kennen, maar de meeste indruk heeft de tewaterlating van Arrow gemaakt. Tijdens de tewaterlating is een Feadship nog in de afbouwfase, daarna gaat ze naar zee voor de proefvaarten.

Toen ik net begon als trainee heb ik een dagje meegelopen in de stuurhut van Arrow en opeens stond ik daar tussen alle mensen die eraan meegewerkt hebben. Op dat feest voelde ik echt de trots van alle medewerkers. Het gevoel van ‘dat hebben we met z’n allen gebouwd’.

Meer nieuws