Toen Feadship Aalsmeer zes jaar geleden de nieuwste CNC-machines aanschafte, had dat grote impact op de productie en de engineering. Programmeur/CNC-operator Richard was er van meet af aan bij betrokken.

“Vroeger moesten we élk meubel tekenen. Nu gaan we uit van 3d-modellen.”

Nooit meer from scratch

De CNC-machines werden aangeschaft voor de afdeling Interieur (Houtbewerking). Hier bewerken meubelmakers verschillende houtsoorten tot meubilair, deuren en plafonds. Elk stuk is maatwerk! Gemaakt met de grootste zorg en aandacht. En dat proces is behoorlijk arbeidsintensief. Daar bieden de CNC-machines uitkomst. Richard legt uit: “Door gebruik te maken van een 3d-model voor een bepaald meubelstuk hoeven we niet telkens from scratch te tekenen. We pakken het model erbij en passen het meubel aan, aan de beschikbare ruimte.”

Best bijzonder

Dit zogenaamde parametrisch ontwerpen is best bijzonder. Nooit eerder werd het toegepast in de jachtbouw. Samen met de machinale, meubelmakerij en engineering gaf Richard het stap voor stap vorm.

Cad/cam

Het werkt als volgt: Engineering en Productie werken met hetzelfde cad/cam programma. Engineering heeft hiermee een aantal 3d-modellen getekend (cad) en opgeslagen in een digitale bibliotheek. De engineer ‘plaatst’ vanuit de bibliotheek het 3d-model op de bestemde ruimte in het jacht. Het programma past de afmetingen van het meubel automatisch, tot op de millimeter aan. Zo ontstaat een nieuw ontwerp. Het wordt dan uniek vanwege de maatvoering, maar ook door de afwerking en het gekozen materiaal. “Met de cam-software kan de programmeur de onderdelen uit het meubel selecteren en de gegevens ervan in de machine invoeren,” zegt Richard. “De machine voert het dan 1 op 1 uit.”

Meer nieuws