Op 16 mei 2019 opende Feadship officieel haar gloednieuwe en eco-vriendelijke afbouwwerf in Amsterdam. Met zo'n 2500 personeelsleden èn Hare Majesteit Koningin Máxima was dit het hoogtepunt op de bouw van de tweede Royal Van Lent-werf (inmiddels de vierde Feadship-faciliteit in Nederland). De werf wordt gebruikt voor het bouwen en refitten van Feadship-jachten tot 160 meter in lengte.

Met 425.000 kubieke meter is de nieuwe faciliteit de meest milieuvriendelijke superjachtwerf ter wereld. Voordat de genodigden de nieuwe hal betraden, maakte koningin Máxima kennis met Dick Van Lent. Hij is de vierde generatie van de scheepsbouwfamilie die de werf tot zijn pensioen in 2016 leidde. Naast de opening van de nieuwe hal, viert Royal Van Lent Shipyard haar 170-jarig jubileum. Royal Van Lent vormt sinds 1949 samen met Groep Koninklijke De Vries Scheepsbouw het merk Feadship.

Hare Majesteit bekeek vol bewondering naar negentien klassieke jachten die langs de kade lagen. Deze klassieke jachten zijn aangesloten bij de Feadship Heritage Fleet. Ze ontmoette ook jonge afgestudeerden van de Feadship Academy en verschillende generaties familieleden die werken bij Royal Van Lent in Kaag. Royal Van Lent-directeur Peter van Mil - die het bouwproject leidde - liet koningin Máxima zien hoe zonnepanelen, stadsverwarming en led-verlichting de energie-efficiëntie van de nieuwe faciliteiten hebben verbeterd. Last but not least, lichtte Bram Jongepier - senior specialist bij De Voogt Naval Architects - de innovatieve en duurzame aanpak toe die Feadship hanteert voor het bouwen van superjachten.

Nadat het koninklijke gezelschap de moderne bouwhal binnenwandelde, waren er een aantal belangrijke sprekers die hun visie deelden tijdens deze mijlpaal in de superjachtindustrie. "Door deze nieuwe faciliteit kan Feadship blijven innoveren en gaan we door met het bouwen van superjachten die de geschiedenis zullen veranderen", zei Toni Belloni, Group Managing Director van LVMH (eigenaar van Royal Van Lent). "LMVH is trots op het vakmanschap van de medewerkers en kan met zekerheid zeggen dat de beste jachtbouwers ter wereld voor Feadship Royal Van Lent werken."

Koen Overtoom, algemeen directeur van Haven van Amsterdam, vertelde hoe enthousiast zijn organisatie was om zo'n enorme hal in het hart van de Nederlandse hoofdstad te verwelkomen. "De kennis, het vakmanschap en de kansen op banen zullen de haven van Amsterdam en de omliggende regio's verder versterken. In de jaren 1600 waren hier 26 botenbouwers gevestigd met wekelijks drie nieuwe schepen en duizenden mensen in dienst. Jachtbouw zit in ons DNA en vier eeuwen later zie je de passie in de fantastische superjachten die door Feadship zijn gemaakt."

Jan-Bart Verkuyl, CEO van Royal Van Lent, sloot de toespraken af met een dankwoord aan de haven van Amsterdam voor de samenwerking in de afgelopen jaren en de inzet van iedereen die betrokken was bij de bouw van de werf. "Onze voorgangers hadden nooit zo'n enorme nieuwe hal kunnen bedenken bij de viering van ons 170-jarig jubileum. Bijna alles is in de loop der jaren veranderd, maar het enige dat consistent is gebleven, is het vakmanschap onze medewerkers. Door hun wil om alles nog beter te maken, is het Feadship gelukt om 's werelds leidende superjachtmerk te worden. "

De vestiging in Amsterdam zal samenwerken met de Royal Van Lent-werf op Kaag, die op volle capaciteit blijft draaien. De twee werven zullen hetzelfde managementteam en dezelfde bedrijfscultuur delen met 450 vakbekwame medewerkers. Met de nieuwe werf zijn er nog eens 150 nieuwe banen gecreëerd voor zeer bekwame jachtbouwers, een vraag die gedeeltelijk wordt voldaan door de bekroonde Feadship Academy-opleidingen. Het eerste project is in Amsterdam al in gang gezet, terwijl er verder gebouwd wordt aan het 88-meter Feadship-jacht dat bekend staat als Project 816.

Meer nieuws