Het ontwerp-, engineerings- en bouwproces van een custom built Feadship neemt al gauw vier jaar in beslag. Lastig, als de klant reikhalzend uitziet naar zijn nieuwe jacht. Feadship, Nauta Design en De Voogt Naval Architects staken de hoofden bij elkaar. Zou het mogelijk zijn om de lange maanden van ontwerp en engineering te omzeilen? Een idee werd geboren en technisch perfect uitgewerkt.

Klaar voor cruising

‘Project 2024’ is de naam van het ultrasnel te bouwen superjacht. Het technisch sjabloon ervoor ligt klaar. Mits dit jaar gekocht, is het vóór de zomer van 2024 klaar voor cruising. "We zijn als Feadship trots op onze reputatie als bouwer van unieke superjachten,” zegt Sales Director Maarten Janssen. “Project 2024 moet je in dat licht zien.”

‘Wat als’

Terwijl de teams van Feadship en Nauta Design een opdracht afrondden, zei iemand: ‘wat als…’ ‘Wat als we een jacht kunnen bouwen waarmee de klant de vroege technische fase van nieuwbouw kan omzeilen?’ Eenmaal gezegd, kreeg het idee vorm. De naval architects van Feadship werd om hun mening gevraagd en ook zij zagen mogelijkheden. “Project 2024 is het antwoord op de vraag van een nieuwe generatie eigenaren,” zegt Maarten Janssen. “Deze klanten hechten waarde aan veiligheid en – uiteraard – aan comfort, maar zouden liefst zo min mogelijk tijd kwijt zijn aan de voorfase waarin complexe technische aspecten aan de orde zijn. Met onze gecombineerde ervaring konden we een sjabloon voor een bijzonder schip ontwerpen en uitwerken.”

State of the art

Het resultaat: een blauwdruk van een state of the art Feadship motorjacht van 72,60 meter, waarvoor alle kernengineering en scheepsarchitectuur klaar ligt. Mario Pedol, CEO van Nauta Design, legt uit: “De uitdaging was om een ​​project vorm te geven met daarin de meest actuele input uit de markt geïntegreerd. Die input betreft de ultieme levensstijl op het water, anno nu. In de afgelopen maanden hebben we intensief gewerkt aan het exclusieve ontwerp.” De CEO is er zeer tevreden over. “Overall, is Project 2024 een mix geworden van efficiëntie en betrouwbaarheid waar we met zijn allen zeer trots op zijn – een 100% Feadship, met een intelligente engineering, tijdloze, fraaie scheepsarchitectuur en een moderne voortstuwing.”

Features

Project 2024 voorziet 'standaard’ in een aantal unieke features. Zo heeft het een spectaculaire spiegel met uitklapbare zijvleugels, waardoor een 80 procent groter ‘speeleiland’ ontstaat met een zwembad en zitzones. Vanaf het iets hoger gelegen deel van het hoofddek houd je een oogje in het zeil op de spelende kids.

Luxe ruimtes

564 vierkante meters zijn beschikbaar voor luxe ruimtes en hoogwaardige faciliteiten. Zo overspant de master suite op het hoofddek de volledige breedte van het jacht, met een grote slaapkamer en badkamers. Een trap vanuit de woonkamer biedt directe toegang tot een afgeschermde buitenruimte op de boeg van het bovendek. Er is ruimte voor twaalf gasten aan boord. Project 2024 heeft een fraaie lay-out met gastensuites, -hutten en VIP, maar de klant is vrij om de indeling te wijzigen. Hetzelfde geldt voor de accommodaties voor achttien bemanningsleden en kapitein op het benedendek.

Lounge-mogelijkheden

Fijne plekken om samen te komen zijn onder meer de beachclub en de hoofdsalon. De beachclub heeft een neerklapbaar terras. Een verblijf in de hoofdsalon wordt extra bijzonder vanwege de plafondhoge ramen; die bieden een uitzicht van 270 graden. De midscheepse openluchtlounge op het bovendek bereik je met de trap of lift. Op het zonnedek beschutten verschuifbare, transparante panelen tijdens het diner tegen een opkomende wind.

Slimme logistiek

In het ontwerp is goed geluisterd naar wat de crew nodig heeft voor een vlotte dienstverlening. Dat zie je terug in de lay-out en slimme logistiek. Zo is de voedsellift snel op elke verdieping.

Feadship = maatwerk

Het sjabloon is het uitgangspunt voor Project 2024, maar laat volop ruimte voor specifieke wensen en toepassingen. Denk onder meer aan in- en exterieur, techniek en aanstuwing. De klant kan bijvoorbeeld uitklapbare balkons aan de hoofdsalon toevoegen. Ook is het bovendek geschikt voor de bouw van een helikopterplatform. Uitgangspunt bij de voorstuwing zijn volledig Tier-3-conforme dubbele 1500 kW-hoofdmotoren. Mocht de klant specifieke wensen hebben ten aanzien van snelheid en energieverbruik, dan kan dit kan worden aangepast.

Technische specificaties

Dubbelschroefs motorjacht, stalen romp en aluminium opbouw

Lengte: 72,60 meter

Breedte: 12,10 meter

Diepgang: 3,50 meter

Ontwerp

Algemeen: Feadship en Nauta Design

Exterieurstyling: Nauta Design

Naval architects: Feadship De Voogt Naval Architects

Hoofdmotoren

Volledig Tier-3-conforme dubbele hoofdmotoren van 1500 kW (uitgangspunt).

Accommodatie

Naast de eigenaarsverblijven biedt Project 2024 ruimte aan twaalf gasten en negen bemanningsleden.

Meer nieuws