Sinds het uitbreken van de coronacrisis is er op de werkvloer veel veranderd. Bijna iedereen zal het herkennen, of het nu gaat om werken vanuit huis, werken op 1,5 meter afstand, of het uitvoeren van andere of extra werkzaamheden. Wij vroegen Rob (Senior Medewerker HSE) en Marieke (Facility Manager) hoe hun dagelijkse taken en verantwoordelijkheden in de afgelopen maanden veranderd zijn.

Marieke: “De eerste veranderingen waren erg acuut. De dagelijkse taken werden bijna allemaal losgelaten en deze tijd werd gebruikt om alle maatregelen, opgesteld door het RIVM, in de praktijk te brengen.”

Productie in aangepaste door

Met enige aanpassingen kon de productie op onze werven gewoon doorgaan. Om onze collega’s echter veilig hun werk te kunnen laten uitvoeren, moesten er veel maatregelen worden getroffen. Dit betekende voor Rob dat hij naast zijn reguliere veiligheidswerkzaamheden ook extra scherp moest zijn op het naleven van de 1,5m afstand onder collega’s.

Rob: “Dit doe ik zeker niet alleen, iedereen draagt zijn/haar steentje bij door collega’s aan te spreken en te attenderen op deze nieuwe manier van werken”.

De nieuwe situatie bracht ook uitdagingen met zich mee voor de infrastructuur en de logistiek op- en rondom de werf. Kaageiland is namelijk alleen bereikbaar met een veerpont die ook door de omringende buurtbewoners wordt gebruikt. Om het verkeer van zowel de buurtbewoners als medewerkers in goede banen te leiden werden er door de afdeling Facilitair routes van- en naar de pont ingevoerd. Hiernaast werden er afspraken gemaakt met betrekking tot het aantal mensen dat tegelijkertijd de pont mag betreden. Tijdens de drukste periodes (voor- en na de diensten in de Productie) werden er verkeersregelaars ingezet om alles op een veilige manier te kunnen laten verlopen.

Maar niet alleen de toegangswegen vroegen om een aanpassingen aan de huidige situatie. Ook op de werf zelf werden de maatregelen van het RIVM doorgevoerd. Door middel van informatieformulieren in veertien verschillende talen werden de nieuwe regels op zowel papier als digitaal verduidelijkt voor al onze collega’s. De frequentie van de schoonmaakwerkzaamheden werd opgeschroefd en desinfecterende producten en mondkapjes werden extra beschikbaar gesteld.

Naast de fysieke en digitale informatievoorziening hebben Rob en zijn collega’s zich constant bezig gehouden met alle vragen vanuit collega’s.

Rob: “Er verandert veel. Mensen zijn op zoek naar zekerheid en verlangen naar een bevestiging dat ze hun werk wel veilig kunnen uitvoeren. Hierdoor zagen wij het aantal vragen en contactverzoeken stijgen en moesten wij echt in de materie duiken om de kennis paraat te hebben. Na de persconferenties van premier Rutte, stuurde de directie een duidelijke memo over wat de gevolgen voor op de werkvloer waren en dit hielp ons direct verder! Het was heel fijn dat de directie zichtbaar was en nog steeds is tijdens deze periode. We doen het met elkaar!”

Naast zijn rol als vraagbaak heeft Rob zich samen met zijn collega’s en de afdeling Facilitair ook in kunnen zetten om de kantine en de trappenhuizen in de werf corona proof te maken. Door middel van het toevoegen van looplijnen, looprichtingen en heldere aanduidingen tussen elke anderhalve meter, maakt het team het voor collega’s gemakkelijker om gepaste afstand te houden.

Marieke: “Nu alles ingeregeld is, is het eigenlijk onderdeel van ons werk geworden.”

Ondanks de grote impact van het virus, hebben veel productieafdelingen bij Feadship gewoon door kunnen werken. Mede door de inzet van de afdeling Facilitair en de collega’s van Health Safety & Environment zijn beide werven in korte tijd omgetoverd tot een anderhalvemetersamenleving. Daarbovenop zou dit zonder medewerking van ook alle andere collega’s zeker niet gelukt zijn.

Marieke: “Het bedrijf neemt COVID-19 serieus en probeert steeds de balans te vinden tussen de maatregelen en het doordraaien van de productie. Dat is niet altijd even makkelijk, maar ik denk dat we een heel eind komen.”

We zijn op zoek naar een nieuwe collega op onze afdeling HSE. Heb je ervaring als medewerker HSE en lijkt dit je een leuke uitdaging, check onze vacature op: Mederwerker HSE

Meer nieuws