feadship_-_hr_2016_-_035.jpg

Studenten

Leertrajecten om het uiterste uit jezelf te halen

Stages

Een stage is belangrijk om een goed beeld te krijgen van een bepaald beroep en aan te voelen hoe het is om te werken. Een stage geeft je de mogelijkheid om een volgende stap in de goede richting te bepalen. Bij alle Feadship-bedrijven bieden we je de kans om een kijkje in de keuken te nemen en op die manier jou een richting te bieden.

Oriëntatiestages

Indien je als leerling nog geen beroepskeuze hebt kunnen maken, is er de oriëntatiestage. Bovendien is de oriëntatiestage heel geschikt om nader kennis te maken met het beroep/vakgebied en met werken in het algemeen. De stage bestaat zowel uit passief meewerken (meelopen, rondkijken, vragen stellen, observeren, inzichten verkrijgen) als actief meewerken (deelnemen en oefenen, initiatief nemen). De stageperiode duurt in de meeste gevallen niet langer dan twee weken. Voor het volgen van een oriëntatiestage moet je minimaal 15 jaar oud zijn.

Voorbereidend middelbaar beroeps onderwijs (vmbo)

Voor de praktische leerweg van het vmbo vormt de stage een belangrijk onderdeel. Je krijgt via de stage een beeld van een bepaald beroep en merkt hoe het is om te werken. Verder oefen je bepaalde sociale vaardigheden en krijg je meer inzicht in het eigen kunnen. Na het behalen van het vmbo-diploma kun je een opleiding op mbo-niveau gaan volgen.

Niemand wordt als vakman geboren.
ontwikkelingsmogelijkheden

Middelbaar beroeps onderwijs (mbo)

Ook op het mbo vormt de stage een belangrijk onderdeel van de opleiding. De stages variëren van een oriëntatiestage in het eerste jaar tot een meewerkstage in het laatste jaar. Als mbo-leerling moet je stage lopen bij een erkend leerbedrijf. Het mbo kent twee verschillende leerwegen: De beroeps opleidende leerweg (bol) en de beroeps begeleidende leerweg (bbl).

Beroeps opleidende leerweg (bol)

Een BOL opleiding is een dagopleiding, waarbij je vijf dagen per week naar school gaat. Je volgt bijvoorbeeld een opleiding richting jachtinterieurbouw of scheeps- en jachtbouw. Tijdens de opleiding doe je praktijkervaring op als je op stage gaat bij een erkend leerbedrijf. Deze praktijkstage wordt beroepspraktijkvorming (BPV) genoemd. De totale stageduur verschilt per opleiding, maar reken erop dat ongeveer 20% van de totale opleidingstijd uit een praktijkstage bestaat. 

Beroeps begeleidende leerweg (bbl)

Ben je tussen de 16 en 23 jaar oud en heb je minimaal een afgeronde vmbo-kaderopleiding of een afgeronde vmbo-basisopleiding, dan kom je in aanmerking voor een bbl-plek. Hier wordt minimaal 60% van de tijd besteed aan het krijgen van praktijkervaring. Je werkt vier dagen in de week en volgt één keer per week de bbl-opleiding in het bedrijfsopleidingscentrum (boc). De boc’s werken samen met een roc. Je krijgt een dienstverband in de vorm van een leerarbeidsovereenkomst. Op de werf word je begeleid door een gekwalificeerde praktijkopleider. Hij is verantwoordelijk voor het effectief coachen, begeleiden en beoordelen, en voor de afstemming met de docent. Alle kosten voor theorie, lesboeken en examens worden vergoed door de werkgever. Voor meer informatie over bbl-mogelijkheden klik je hier.

Hoger beroeps onderwijs (hbo)

Als onderdeel van je hbo-opleiding loop je diverse stages. Je loopt bijvoorbeeld een meewerkstage bij de engineering, waarbij je werkzaamheden uitvoert die je een beeld geven van het werk dat je later gaat doen. Daarnaast sluit je een hbo-opleiding af met een afstudeerstage. Je voert hierbij een onderzoek uit naar een praktijkprobleem en adviseert hierover aan de opdrachtgever. Zo leren we van elkaar. 

Wetenschappelijk onderwijs (wo)

Als wo-student heb je de mogelijkheid om een stage te lopen bij een van de Feadship bedrijven. Tijdens je studie leer je veel theorieën en in de praktijk zie je pas echt hoe deze theorieën worden toegepast. Als onderdeel van het afsluiten van je studie bieden wij je daarnaast de mogelijkheid om een onderzoeksstage uit te voeren. Je duikt diep in de materie om tot een gedegen adviesrapport te komen. 

Word lid van onze Feadship familie

Wil je meer weten over de laatste ontwikkelingen, over superjachten in aanbouw en wat het werken bij Feadship interessant maakt?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!